Iz prakse Ivana Nastovića

Snovi

 

Iz bogatog kliničkog, vankliničkog, individualnog i grupnog iskustva dr Ivana Nastovića sa snovima, navedeni su primeri tumačenja ne samo snova koji svoje poreklo imaju u individualnom, već i u kolektivnom i familijarnom nesvesnom. Izabrani su kratki snovi, jer bi tumačenje dužih snova, koji se inače mogu naći u Nastovićevim dvema knjigama o snovima, oduzeli puno prostora.

 

Okrugla soba

Okrugla soba

S ciljem da pokažemo da dečiji snovi nisu baš tako jednostavni, kao što su to smatrali Frojd i njegova škola, odnosno da nisu samo kauzalno uslovljeni i da nemaju izvorište samo u individualnom nesvesnom, niti isključivo predstavljaju ispunjenje želja, kao i s ciljem uvoda u jungovsko razumevanje i tumačenje dečijih snova, izložićemo san jedne visoko inteligentne osobe srednjih godina, koji je ona sanjala kao četvorogodišnjakinja.

 

Pročitajte...

Gumica za brisanje

Gumica za brisanje

Snevač srednjih godina, fakultetski obrazovan, veoma inteligentan, sanja sledeći san:

 

Pročitajte...

Trougao

Trougao

Pre dvadesetak godina, zbog depresivnog raspoloženja, na psihijatrijsku kliniku kod dr Ivana Nastovića, došla je osoba srednjih godina, intelektualka, udata već deset godina, ali bez dece.

 

Pročitajte...

Zelena grančica

Zelena grančica

Izložićemo još jedan osoben i originalan san pacijentkinje doktora Nastovića, koja je prolazila kroz dug i mučan razvod, pri čemu se potpuno zapustila i, zbog depresije, dugo bila na bolovanju. San predstavlja klasičan primer sna u kojem se javlja simbol koji transformiše snevača.

 

Pročitajte...

Histerično slepilo

Histerično slepilo

Ovo je san pacijentkinje sa histeričnim slepilom, koja je bila primljena na Kliniku, a smisao njenog slepila dr Nastović, nije mogao da otkrije sve dok nije prešao na analizu snova.

 

Pročitajte...

Jaje na grobu

Jaje na grobu

Mladić, veoma talentovan za slikarstvo, koji je talenat nasledio od svog pokojnog dede, poznatog slikara, jedne noći sanja:

 

Pročitajte...

Roj pčela

Roj pčela

Članica grupe za analizu snova, veoma inteligentna i kreativna, ali koja je zanemarila svoju kreativnost usled krajnje nepovoljne aktuelne životne situacije, sanja sledeći san:

 

Pročitajte...

Rim

Rim

Članica grupe za analizu snova, priča sledeći san: „Ispred mene se nalazi stari televizor i na njemu piše: Rim, Rim, Rim.

 

Pročitajte...

San o džipu

San o džipu

Članica grupe za analizu snova, po zanimanju lekar, godinu dana pre nego što je kod nje dijagnostikovan karcinom, sanjala je sledeći san:

 

Pročitajte...

Školska tabla

Školska tabla

Ovo je san doktorke koja je bila u dilemi da li da se priključi grupi za analizu snova.

 

Pročitajte...

San o nosu

San o nosu

Sada ćemo demonstrirati umeće tumačenja snova najvećeg autoriteta među antičkim tumačima snova, Artemidora iz Daldisa /134 – 200 n.e./, navodeći tri sna iz njegove prakse, koja je on objavio u svojoj čuvenoj knjizi Simbolika snova, čijim se interpretacijama i smislom za tumačenje snova možemo i danas diviti.

 

Pročitajte...

Hamlet - Otelo

Hamlet - Otelo

Članica grupa za analizu snova sanja veoma kratak san, tri godine pre nego što se uključila u grupu, a neposredno pred svoje venčanje.

 

Pročitajte...

Antibebi pilule

Antibebi pilule

Veoma inteligentna, samosvesna i sa dobrim uvidima u sebe, članica grupa za analizu snova, sanja sledeći san, koji je sama protumačila:

 

Pročitajte...

Ćerka i vožnja kola

Ćerka i vožnja kola

Članica edukativne grupe dr Nastovića iz Ljubljane, posle serije snova u kojima je bila jasno izražena dominacija njene majke, koja je sve do pojave ovog sna manipulisala snevačicom, sanja poslednji san te serije, na osnovu kojeg se vidi da je napravila uspešnu separaciju od majke.

 

Pročitajte...