Biografija Olivere Žižović

Olivera ŽižovićProf. dr Olivera Žižović je dugogodišnja učenica i najbliža saradnica dr Ivana Nastovića, kod kojeg je završila trogodišnju edukaciju iz dubinske psihologije i analize snova i bila u višegodišnjoj edukativnoj analizi. Deset godina je bila član iskustvene grupe za analizu snova kod dr Ivana Nastovića.

Po želji dr Ivana Nastovića, od 2013. godine vodi „Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova dr Ivan Nastović“.

Diplomirala je i magistrirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, na kojoj je 2012. godine odbranila doktorsku disertaciju „Funkcija i značaj snova u delima Fjodora Dostojevskog (’San smešnog čoveka’), Mihaila Bulgakova (’Majstor i Margarita’) i Tomasa Mana (’Josif i njegova braća’). Godinama je sarađivala sa dr Nastovićem u vođenju njegovih iskustvenih grupa, kao i u radu na njegovih sedam knjiga, od kojih je poslednju, nedovršenu –Uvod u dubinsku psihologiju – priredila, pripremila za štampu i napisala opsežnu uvodnu studiju o njegovom radu, naslovljenu „Snovi Ivana Nastovića“.  

Olivera Žižović je autor knjiga:

1. Ahilejeve suze: arhetipsko putavanje kroz Homerovu 'Ilijadu' /Fedon, Beogard, 2018/

2. Snovi i individuacija: ’Josif i njegova braća’ Tomasa Mana /Službeni glasnik, Beograd, 2013/ 

3. Snovi Mihaila Bulgakova /Fedon, Beograd, 2013/ 

4. Živi lik istine F. M. Dostojevskog: San smešnog čoveka /Konras, Beograd, 2013/ 

5. Poetika i psihologija groteske /Zadužbina Andrejević, Beograd, 2009/ (Videti opširnije pod: Knjige: Olivera Žižović)

Autor je i mnogobrojnih studija objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima, predgovora u monografskim publikacijama, kao i članaka u dnevnoj i nedeljnoj štampi (Politika /„Kulturni dodatak“/ Danas, Vreme, Nedeljnik) koji su prevashodno posvećeni dubinsko-psihološkim temama. Saradnik je Trećeg programa Radio Beograda, na kojem se emituju njeni tekstovi u okviru ciklusa „Interpretacije“. Učestvovala je u nizu televizijskih i radio emisija, davala novinske intervjue i gostovala na tribinama i javim predavanjima.   

Ima višegodišnje iskustvo u radu na snovima, kako u grupi tako i individualno. U okviru svoje profesionalne delatnosti primenjuje metodu koju je na naše prostore uveo dr Ivan Nastović, a koja podrazumeva trodimenzionalni pristup dubinsko-psihološkim fenomenima, odnosno individualnu psihoterapiju integrativnog tipa, koja uključuje Jungovu analitičku psihologiju, Frojdovu psihoanalizu i Sondijevu šikzal–analizu, koje čine celinu i pružaju uvid u individualno, kolektivno i familijarno nesvesno.        

Oblasti njenih interesovanja su i mitologija, religija, književnost, kao i istorija umetnosti.