O centru i seminaru

 

O centru za dubinsku psihologiju i analizu snova

O centru za dubinsku psihologiju i analizu snova

Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova osnovao je dr Ivan Nastović 1993. godine u Beogradu, kako bi se posvetio naučno-istraživačkom i praktičnom radu na snovima, a pre svega uvođenju grupne analize snova na naše prostore. Bio je to pionirski poduhvat, neobičan za našu društvenu, ali i naučnu sredinu. Mada je radio na Nauropsihijatrijskoj klinici Kliničkog centra Srbije, dr Nastović je osnovao prvu grupu za analizu snova koju je namenio pre svega onima koji su se nalazili izvan psihoterapeutskih i psihijatrijskih ordinacija, a koji su želeli da steknu bolji uvid u sebe i pospeše svoj unutrašnji rast, odnosno proces individuacije.

 

Pročitajte...

Naučno tumačenje snova

Naučno tumačenje snova

Ljudi se, kao što je poznato, bave snovima i njihovim tumačenjem već četiri hiljade godina, ali tek pojavom Sigmunda Frojda, nešto kasnije Karla Gustava Junga, a potom i Leopolda Sondija, započinje era naučne interpretacije snova.

 

Pročitajte...

Cilj seminara

Cilj seminara

Seminar za grupnu analizu snova organizovan je po principu iskustveno-edukativnih grupa, koje mogu pohađati svi koji žele da rade na sebi, s ciljem boljeg upoznavanja sebe i drugih, kao i svi oni koji žele da se upoznaju sa metodom tumačenja snova.

 

Pročitajte...

Šta je grupna analiza snova?

Šta je grupna analiza snova?

Pod grupnom analizom snova /GAS/ podrazumeva se analiza snova u grupi, izvan psihoterapeutske i psihijatrijske ordinacije, koja običnim, normalnim ljudima omogućava da putem svojih snova i snova ostalih članova grupe rade na sebi i steknu potpuniji uvid u sebe, s ciljem da postignu uspešnije, kako lično tako i socijalno funkcionisanje. Dr Ivan Nastović je prvi na našim prostorima formirao grupe za analizu snova i vodio ih više od dvadeset godina u Beogradu, a nekoliko godina i u Skoplju, Ljubljani i Novom Sadu.

 

Pročitajte...

Sedam tapiserija

Sedam tapiserija

Detaljna dubinsko-psihološka interpretacija sedam tapiserija iz XV veka o Jednorogu, koje nose zajednički naziv Lov na jednoroga, može se naći u Epilogu knjige dr Ivana Nastovića, Psihologija snova i njihovo tumačenje. Jednorog je važan arhetipski, ali i lični simbol dr Nastovića, koji je obeležio veliki deo njegovog života.

 

Pročitajte...