Iz prakse Olivere Žižović

Snovi

Iz višegodišnjeg individualnog i grupnog iskustva doc. dr Olivere Žižović u radu sa snovima, iz praktičnih razloga su prevashodno navedeni primeri tumačenja kraćih snova, ali je ilustrovana i analiza arhetipskih snova, čija su tumačenja nešto duža, a s ciljem  da se skicira jungovski pristup  snovima i primena metode objektivne amplifikacije.  

 

Transplatacija srca

Transplatacija srca

Sanjam sestru koja nešto veoma ozbiljno saopštava roditeljima. Čujem kako im govori da su joj doktori prognozirali još četiri do pet godina života ukoliko ne uraditi transplantaciju srca...

 

Pročitajte...

Kopriva

Kopriva

Nalazim se u Narodnoj biblioteci. Sa dvojicom sam kolega, od kojih mi je jedan blizak, a drugog jedva poznajem. Treba da siđem u magacin biblioteke, da uklonimo neke koprive...

 

Pročitajte...

Hladnokrvni ubica

Hladnokrvni ubica

Pri dnu sam strme ulice koja vodi ka stanu u kojem sam živela. Na putu vidim jednu drugaricu iz osnovne škole kako sedi u nekom kafiću, ali ne želim da joj se javim. Penjem se odlučno i primećujem da su mi noge mišićave i veoma snažne. Znam da to što radim uopšte nije lako. Srećem policajca koji hvata nekog delikventa. Pozivam tog policajca da krene sa mnom do stana u kojem sam živela. ...

 

Pročitajte...

Meso na meniju

Meso na meniju

Mlada žena u tridesetim godinama života, izuzetno lepa i negovana, visoko inteligentna i sa velikim kapacitetom za promene, motivisana za rad na sebi, sanja:

 

Pročitajte...

Poziv i pozvanje

Poziv i pozvanje

Nakon što je u srednjim godinama napustila prethodnu profesiju u kojoj je bila veoma uspešna i posvetila se višegodišnjoj edukaciji iz psihologije, uključujući i završavanje fakulteta, na kraju tog procesa, neodlučna da najzad otpočne sa sopstvenom privatnom praksom, snevačica sanja:   

 

Pročitajte...

Sove

Sove

Sanjam da se nalazim u dvorištu stare porodične kuće, gde ležim na zemlji i gledam ka kući. Vidim veliku sovu kako doleće iz dvorišta i spušta se na stepenice koje vode na tavan...

 

Pročitajte...

Povratak precima

Povratak precima

U našoj sredini se neretko zanemaruje ili pak potpuno prenebregava značaj i uticaj familijarnog nesvenog na psihologiju, život i sudbinu pojednica, i pored toga što je – uz individualno i kolektivno nesvesno – ovaj sloj punopravan i nezaobilazan deo dubinske psihologije. Dubinsko-psihološki značaj snova predaka, kako ovu vrstu snova naziva Leopold Sondi, ilustrovaćemo primerom iz prakse koji je zabeležen u okviru „Centra dr Ivan Nastović“.

 

Pročitajte...

Deponija

Deponija

Muškarac u tridesetim godinama, inteligentan, sa produbljenim samouvidima, motivisan za rad na sebi, sanja:

 

Pročitajte...

U oblacima

U oblacima

Kratko vreme pre nego što će upoznati muškarca sa kojim će imati uzbudljivu, dinamičnu ali i veoma turbulentnu i komplikovanu ljubavnu vezu, snevačica, po profesiji umetnica, usnila je sledeći san:

 

Pročitajte...

Dete-monstrum

Dete-monstrum

U prvom mesecu trudnoće članica grupe za analizu snova, po profesiji psiholog, sanja:

 

Pročitajte...

Patrijarh i zvono

Patrijarh i zvono

Veče pred početak nove sezone na grupnoj analizi snova, sa željom koja je bila prisutna već duže vremena da se „sonda spusti dublje“, članica grupe je usnila sledeći san:

 

Pročitajte...

Ples smrti

Ples smrti

Kako kolektivno nesvesno vidi pandemiju koronavirusa 2020. godine?

 

Pročitajte...