U oblacima

Kratko vreme pre nego što će upoznati muškarca sa kojim će imati uzbudljivu, dinamičnu ali i veoma turbulentnu i komplikovanu ljubavnu vezu, snevačica, po profesiji umetnica, usnila je sledeći san:

„Sedim u krilu nepoznatog muškarca. Opkoračila sam ga i čvrsto ga grlim. Na ljuljasci smo koja je među oblacima. Pogledam gore i vidim da ljuljaška nije zavezana, ne vidi joj se kraj i kao da izvire iz oblaka. Muškarac mi nešto govori i to o nekoj drugoj, veoma lepoj i zgodnoj devojci ili čak o više devojaka. Čudno se osećam, jer me boli to što priča, ali me on čvrsto grli i time mi potvrđuje da je izabrao mene, zbog čega osećam sigurnost, strast i lepotu“. 

Nepoznati mušrakac u snu žene veoma često simbolizuje Animusa – muški deo ženske psihe. U ovom snu je od izuzetne važnosti prepoznati da je posredi arhetip puera aeternusa – večitog dečaka, koji predstavlja tip muškarca koji neće da odraste i psihološki uvek ostaje adolescent, a koji je u današnje vreme veoma rasprostranjen. On je egocentričan, nezreo i nesvesno snažno vezan za majku. Društveno je neodgovoran, nepromišljen, bez kontakta sa realnošću, što slika sna nepogrešivo predočava njegovim sedenjem na ljuljašci, koja lebdi u oblacima. Jung beleži da je figura puera paradoksalna, jer predstavlja protivrečno iskustvo neprilagođenosti i „božanskih ovlašćenja“, dakle i krajnju vrednost i potpunu ništavnost. Stoga su takvi muškarci istovremeno i privlačni i opasni usled svoje destruktivnosti i autodestruktivnosti.

Pozitivne odlike ovog arhetipa su radoznalost, otvorenost prema novom, traganje za smislom, idealizam, maštovitost, spontanost i stvaralaštvo, što su sve i snevačicine karakteristike, zbog čega ju je takav muškarac i privukao.

Nakon dugotrajnog i bolnog procesa konfrontacije sa sopstvenim nesvesnim snevačica je uspela da osvesti, prihvati, a potom i prevaziđe svoju vezanost za ovaj arhetip, vezanost koja se u krajnjem ushodu pokazala kao autodestruktivna. Potom je napravila i adekvatan izbor ljubavnog partera - muškarca koji je uspešan i ostvaren umetnik, ali i odgovoran, posvećen partner, ukorenjen u realnost - sa kojim je danas u harmoničnom braku.