Transplatacija srca

„Sanjam sestru koja nešto veoma ozbiljno saopštava roditeljima. Čujem kako im govori da su joj doktori prognozirali još četiri do pet godina života ukoliko ne uraditi transplantaciju srca. Naš brat to već zna, a sada saznajemo roditelji i ja. Tata je skrhan, spušta glavu na sto i počinje da plače. Konstatujem da je sestra veoma jaka, čim kroz sve to prolazi tako dostojanstveno“.

Okidač za ovaj san bio je telefonski poziv sestre koja je snevačici javila da su ona i njen muž kupili avionske karte i da se sa decom vraćaju u Srbiju. Snevačica, naime, od nedavno živi u Americi sa svojim suprugom, a sestra je sa svojom porodicom poslovno provela godinu dana u Americi i upravo se spremala za povratak kući. Ta vest je za snevačicu bila veoma bolna, jer je od tog trenutka ostajala sama, tačnije bez blizine ijednog člana svoje primarne porodice, za koju je veoma vezana.

San joj, međutim, poručuje da mora izvršiti transplataciju srca, odnosno da mora odstraniti postojeće emocije i snažnu vezanost za primarnu porodicu, ukoliko želi da nastavi da živi, tačnije da se uklopi u novu sredinu i ukoreni u novo tlo. Jer, sestra u ovom snu predstavlja aspekt snevačice i to onaj aspekt koji je već obavio separaciju od primarne porodice i koji sledi svoj životni put. Stoga je ona i odabrana da bude glavni akter u snu, koji snevačici poručuje da i ona ima snage za ono što je neminovno. San otkriva i posebnu vezanost koja postoji između snevačice i oca, čime ukazuje na to da su očeve emocije bitan remetilačni fakor u procesu separacije od primarne porodice.