Roj pčela

Članica grupe za analizu snova, veoma inteligentna i kreativna, ali koja je zanemarila svoju kreativnost usled krajnje nepovoljne aktuelne životne situacije, sanja sledeći san:

„Radim intervju sa krotiteljem pčela. Njegova tačka je fantastična: on je izdresirao roj pčela da, obuhvativši jedno golo drvo, imitiraju ponašanje lišća u oluji.
Roj se kreće levo-desno, drma drvo, koje podseća na topolu na vetru. Krotitelj sve to posmatra sa rukama prekrštenim na grudima. Imam utisak da on ima još nekoliko drugih trikova sa pčelama, ali mi pokazuje samo ovaj. U snu sam oduševljena ovim pčelinjim nastupom i sa tim oduševljenjem se budim“.
U radu na ovom snu na grupi došlo se do toga da svi elementi sna predstavljaju aspekte snevačice: i krotitelj pčela, koji je simbol za kreativni deo njene ličnosti, i drvo bez lišća, koje je podseća na topolu, koja stremi visinama, a simbolizuje usahlu, ili, bolje rečeno, inhibisanu kreativnost, kao i roj pčela, koje kao da žele da probude zaspalo stablo, a koje simbolizuju snevačicinu potencijalnu vrednoću i energiju.
Iz svega toga proističe i jasna poruka ovog sna, koji snevačici kao da poručuje: „Vidiš li šta možeš, kako možeš i koliko možeš. Probudi se iz pasivnosti i koristi svoj kreativni kapacitet, koji je snažan i originalan, bez obzira na aktuelnu situaciju u kojoj se nalaziš“. Jer, kao što nas poučava Jung, gde ima volje, tu ima i puta, što posebno važi kada je u pitanju autentično stvaralaštvo.