Rim

Članica grupe za analizu snova, priča sledeći san:

„Ispred mene se nalazi stari televizor i na njemu piše: Rim, Rim, Rim.
Zatim odjednom ulazim u Rim. Pored mene je jedna, meni draga koleginica i prijateljica, koja je oličenje mira, zrelosti i mudrosti.
Na putu nalazim tri novčića: marku, liru i dinar. Veoma sam srećna i zadovoljna zbog toga. Sve odiše mirom, i u tom raspoloženju se budim.“
Interpretacija ovog veoma interesantnog i instruktivnog sna pokazala je da Rim u snu predstavlja kalambur, odnosno igru reči koja upućuje na mir, za kojim snevačica ima neodoljivu potrebu, tako da se na njenom putu ka miru nalazi ne samo njena prijateljica, koja je oličenje smirenosti, tolerantnosti i mudrosti, jer prihvata ljude onakvima kakvi jesu, uključujući tu i supruga koji je po svom obrazovanju znatno ispod njenog nivoa, već su tu i tri novčića, koji su simbol za tri člana snevačicine porodice: supruga i dva sina.
San ima jasnu poruku i pouku, a to je da ako se snevačica ugleda na svoju prijateljicu i ako ne bude tražila da dinar bude marka ili lira, što ona često čini, na svom životnom putu će doći do mira koji joj je neophodan, što se videlo i iz nekoliko njenih prethodnih snova.
Snevačica je veoma brzo, već pri samoj interpretaciji, shvatila i prihvatila mudrost poruke svog sna, u kojem je našla recept kako da dođe do mira, a ubrzo je tu poruku i realizovala kroz akciju, pustivši da dinar bude dinar, marka – marka, a lira - lira, odnosno shvativši da svaki od tri člana njene porodice ima svoju vrednost i da ih stoga ne treba upoređivati, već im treba dopustiti da budu ono što jesu.
Uostalom, i dinar je platežno sredstvo miliona ljudi, odnosno i sa njim se može živeti.
Međutim, hoće li se i kada jedna poruka sna realizovati kroz akciju zavisi od niza faktora, a ne samo od složenosti i težine poruke. Za to je pre svega važna raspoloživa pozitivna energija i hrabrost snevača da realizuje promenu, iniciranu porukom sna, koja je neophodna u njegovom procesu sazrevanja, odnosno procesu individuacije.
Jer, promena ni u ličnosti ni izvan nje nema, i ne može ih biti, bez akcije, koja je preduslov svake promene.