Školska tabla

 Školska tablaOvo je san doktorke koja je bila u dilemi da li da se priključi grupi za analizu snova.

Sanjala je da se nalazi ispred jedne školske table i na njoj rešava neke probleme koji nisu matematički. Odjednom oseća da jedan deo nje odlazi na spavanje, a drugi ostaje da rešava problem. Posle određenog vremena se „budi“ i u snu vidi da je onaj drugi deo nje iscrpljen i da još uvek rešava problem, a ona ga je rešila u snu, dok je spavala.
Ovaj san je snevačicu ohrabrio da se uključi u jednu od grupa za analizu snova dr Nastovića, jer, kao što je sama rekla, želi da rešava svoje životne probleme kroz snove, pošto joj je san pokazao da je to daleko efikasnije nego rešavati ih u budnom stanju, što se u toku njenog jednogodišnjeg rada u grupi potvrdilo kao tačno.

San je snevačici poslao dve poruke: prvo, da nesvesno, a time i naši snovi, zna više i bolje od svesti, i drugo, da psiha nesvesno tka mogućnosti razrešenja naših životnih problema i to posredstvom snova, koji nam često saopštavaju ono što svestan deo ličnosti i ne sluti, a ako je tolerantan i mudar, on će te poruke prihvatiti. Ako to nije slučaj, potrudiće se da poruku sna ne shvati, a time je i odbaci.