Snovi Margerit Jursenar u svetlu psihologije K.G. Junga

Snovi Margerit Jursenar u svetlu psihologije K.G. JungaMonografija Snovi Margerit Jursenar u svetlu psihologije K. G. Junga (Prometej, Novi Sad, 2009, 251 str.) sadrži dvadeset dva sna Margerit Jursenar (1903–1987), iz njene knjige Snovi i sudbine, koji su sada prvi put protumačeni.

Na osnovu svog višedecenijskog iskustva sa snovima, autor je sagledao snove Margerit Jursenar u svetlu Jungove analitičke psihologije, s namerom da zaviri u njihovu arhetipsku mudrost i lepotu, ne bi li nam na taj način, makar delimično, otkrio kako je izgledao svet Margerit Jursenar „iza zatvorenih očiju“. Reč je snovima koji su sanjani u životnom periodu u kojem je buduća autorka Hadrijanovih memoara, kako sama kaže, bila „potpuno opsednuta dubokom i silnom ljubavlju“ prema „čoveku svog života“, Andreu Frenjou, da bi, kao što danas znamo, nakon bolnog okončanja te ljubavi ušla u četrdesetogodišnju ljubavnu vezu sa Grejs Frik.
Tumačenje snova otkrilo je niz značajnih i intimnih informacija o Margerit Jursenar, toj prvoj ženi u istoriji koja je postala član prestižne Francuske akademije (1980). Uostalom, „kad čovek pusti da njegovo nesvesno govori, ono uvek kaže najintimnije stvari“ (Jung), budući da nesvesno, čiji su specifičan izraz upravo snovi, često zna i više i bolje od svesti.

Polazeći od stava da je „svako tumačenje samo jedna hipoteza“ u smislu „pokušaja rešenja jednog nepoznatog teksta“ (Jung), i tumačenje snova Margerit Jursenar u ovoj monografiji treba tako shvatiti.

© Olivera Žižović. Sva prava zadržana.