Anima Laze Kostića

Anima Laze KostićaTrideset i dva sna Laze Kostića, zabeleženih u njegovom poznatom dnevniku, po prvi put su dubinsko-psihološki protumačena u okviru  knjige Anima Laze Kostića (Prometej, Novi Sad, 2004, 248 str.) i to nakon skoro jednog stoleća od kada su sanjani, čime je otkriven njihov pravi i puni smisao.

Tumačenje trideset i dva sna Laze Kostića odvelo je autora ka sagledavanju pesnikove Anime, koja je od središnjeg značaja za razumevanje Kostićeve kompleksne ličnosti i specifičnog odnosa koji je imao prema Lenki Dunđerskoj, ali i prema svojoj supruzi, Julijani Palanačkoj. Pokazalo se da je tumačenje snova Laze Kostića važno i za razumevanje njegovog dela, a posebno pesme "Santa Maria della Salute", koja je arhetipska pesma par excellence, zbog čega je u ovoj monografiji i ona podvrgnuta jungovskoj, dubinsko-psihološkoj analizi.
Tako su se protumačeni snovi, kao i sagledavanje Anime Laze Kostića, pokazali posebno važnim za razumevanje njegove ličnosti i dela, a posebno ljubavi prema Lenki Dunđerskoj i Julijani Palanačkoj, tim dvema najznačajnijim ženama u njegovom životu.

SADRŽAJ

Predgovor

I Prolog

II Dubinsko-psiholoska analiza Dnevnika snova Laze Kostića

III Skica za dubinsko-psihološki portret Lenke Dunđerske

IV Skica za dubinsko-psihološki portret Julijane Palanačke

V Dubinska psihologija odnosa Laze Kostića prema Lenki Dunđerskoj

VI Santa Maria della Salute Laze Kostića u svetlu dubinske psihologije

Epilog

© Olivera Žižović. Sva prava zadržana.