Vsmart Extensions
Snovi

Iz bogatog kliničkog, vankliničkog, individualnog i grupnog iskustva dr Ivana Nastovića sa snovima, navedeni su primeri tumačenja ne samo snova koji svoje poreklo imaju u individualnom, već i u kolektivnom i familijarnom nesvesnom. Izabrani su kratki snovi, jer bi tumačenje dužih snova, koji se inače mogu naći u Nastovićevim dvema knjigama o snovima, oduzeli puno prostora.

 
Okrugla soba

okrugla sobaS ciljem da pokažemo da dečiji snovi nisu baš tako jednostavni, kao što su to smatrali Frojd i njegova škola, odnosno da nisu samo kauzalno uslovljeni i da nemaju izvorište samo u individualnom nesvesnom, niti isključivo predstavljaju ispunjenje želja, kao i s ciljem uvoda u jungovsko razumevanje i tumačenje dečijih snova, izložićemo san jedne visoko inteligentne osobe srednjih godina, koji je ona sanjala kao četvorogodišnjakinja.

Opširnije
 
Gumica za brisanje

gumicaSnevač srednjih godina, fakultetski obrazovan, veoma inteligentan, sanja sledeći san:

Opširnije
 
Trougao

trougaoPre dvadesetak godina, zbog depresivnog raspoloženja, na psihijatrijsku kliniku kod dr Ivana Nastovića, došla je osoba srednjih godina, intelektualka, udata već deset godina, ali bez dece.

Opširnije
 
Zelena grančica

grancica

Izložićemo još jedan osoben i originalan san pacijentkinje doktora Nastovića, koja je prolazila kroz dug i mučan razvod, pri čemu se potpuno zapustila i, zbog depresije, dugo bila na bolovanju. San predstavlja klasičan primer sna u kojem se javlja simbol koji transformiše snevača.

Opširnije
 
Histerično slepilo

slepilo2

Ovo je san pacijentkinje sa histeričnim slepilom, koja je bila primljena na Kliniku, a smisao njenog slepila dr Nastović, nije mogao da otkrije sve dok nije prešao na analizu snova.

Opširnije
 
Jaje na grobu

jaje

Mladić, veoma talentovan za slikarstvo, koji je talenat nasledio od svog pokojnog dede, poznatog slikara, jedne noći sanja:

Opširnije
 
Roj pčela

pcele

Članica grupe za analizu snova, veoma inteligentna i kreativna, ali koja je zanemarila svoju kreativnost usled krajnje nepovoljne aktuelne životne situacije, sanja sledeći san:

Opširnije
 
Rim

rim

Članica grupe za analizu snova, priča sledeći san:

Opširnije
 
San o džipu

dzip

Članica grupe za analizu snova, po zanimanju lekar, godinu dana pre nego što je kod nje dijagnostikovan karcinom, sanjala je sledeći san:

Opširnije
 
Školska tabla

tabla

Ovo je san doktorke koja je bila u dilemi da li da se priključi grupi za analizu snova.

Opširnije
 
San o nosu

nos

Sada ćemo demonstrirati umeće tumačenja snova najvećeg autoriteta među antičkim tumačima snova, Artemidora iz Daldisa /134 – 200 n.e./, navodeći tri sna iz njegove prakse, koja je on objavio u svojoj čuvenoj knjizi Simbolika snova, čijim se interpretacijama i smislom za tumačenje snova možemo i danas diviti.

Opširnije
 
Hamlet - Otelo

hamlet otelo

Članica grupa za analizu snova sanja veoma kratak san, tri godine pre nego što se uključila u grupu, a neposredno pred svoje venčanje.

Opširnije
 
Antibebi pilule

pilule

Veoma inteligentna, samosvesna i sa dobrim uvidima u sebe, članica grupa za analizu snova, sanja sledeći san, koji je sama protumačila:

Opširnije
 
Ćerka i vožnja kola

voznja

Članica edukativne grupe dr Nastovića iz Ljubljane, posle serije snova u kojima je bila jasno izražena dominacija njene majke, koja je sve do pojave ovog sna manipulisala snevačicom, sanja poslednji san te serije, na osnovu kojeg se vidi da je napravila uspešnu separaciju od majke.

Opširnije