Vsmart Extensions
CENTAR ZA DUBINSKU PSIHOLOGIJU I ANALIZU SNOVA DR IVAN NASTOVIĆ

  

unikorn1Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova osnovao je u Beogradu 1993. godine dr Ivan Nastović i nakon jednog svog sna ga nazvao „Unicorn“ („Jednorog“), da bi 2009. Centar promenio naziv u „Karl Gustav Jung". 

Nakon smrti dr Nastovića, Centar je, po njegovoj želji, nastavila da vodi njegova učenica i najbliža saradnica doc. dr Olivera Žižović, kada je Centar poneo ime svog osnivača. 

Cilj Centra je očuvanje, negovanje i afirmacija celokupnog autorskog dela dr Nastovića, a posebno negovanje i praktična primena njegovog trodimenzionalnog pristupa snovima, kroz iskustvene grupe za analizu snova koje se kontinuirano održavaju od septembra do jula meseca, kao i individualne konsultacije tokom cele godine.     

 

Doc. dr Olivera Žižović je dugogodišnja učenica i najbliža saradnica dr Ivana Nastovića, kod kojeg je završila trogodišnju edukaciju iz dubinske psihologije i analize snova i bila u višegodišnjoj edukativnoj analizi. Diplomirala je i magistrirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, na kojoj je 2012. godine odbranila doktorsku disertaciju „Funkcija i značaj snova u delima Fjodora Dostojevskog (’San smešnog čoveka’), Mihaila Bulgakova (’Majstor i Margarita’) i Tomasa Mana (’Josif i njegova braća’). Godinama je sarađivala sa dr Nastovićem u vođenju njegovih iskustvenih grupa, kao i u radu na njegovih sedam knjiga, od kojih je poslednju, nedovršenu - Uvod u dubinsku psihologiju – priredila, pripremila za štampu i napisala opsežnu uvodnu studiju o njegovom radu, naslovljenu „Snovi Ivana Nastovića” .  

 

Autor je knjiga:

1. Ahilejeve suze: arhetipsko putavanje kroz Homerovu 'Ilijadu' /Fedon, Beogard, 2018/

2. Snovi i individuacija: ’Josif i njegova braća’ Tomasa Mana /Službeni glasnik, Beograd, 2013/ 

3. Snovi Mihaila Bulgakova /Fedon, Beograd, 2013/ 

4. Živi lik istine F. M. Dostojevskog: San smešnog čoveka /Konras, Beograd, 2013/ 

5. Poetika i psihologija groteske /Zadužbina Andrejević, Beograd, 2009/

 

Osim pet knjiga, Olivera Žižović je autor i mnogobrojnih studija objavljenih u domaćim i stranim naučnim časopisima i zbornicima, uz članke u dnevnoj štampi koji su prevashodno posvećeni dubinsko-psihološkim temama.

Ima višegodišnje iskustvo u radu na snovima, kako u grupi tako i individualno. 


Opširnije
 
Naučno tumačenje snova

jungLjudi se, kao što je poznato, bave snovima i njihovim tumačenjem već četiri hiljade godina, ali tek pojavom Sigmunda Frojda, nešto kasnije Karla Gustava Junga, a potom i Leopolda Sondija, započinje era naučne interpretacije snova.

Opširnije
 
Cilj seminara
Seminar za grupnu analizu snova organizovan je po principu iskustveno-edukativnih grupa, koje mogu pohađati svi koji žele da rade na sebi, s ciljem boljeg upoznavanja sebe i drugih, kao i svi oni koji žele da se upoznaju sa metodom tumačenja snova.

Iskustvena grupa je u prvom redu namenjena laicima, a mogu je pohađati i profesionalci, kao deo analitičkog rada na sebi.

Osim knjiga dr Ivana Nastovića, Psihologija snova i njihovo tumačenje (2012) i 127 protumačenih snova (2008), kao dragoceni edukativni materijal mogu poslužiti i TV emisije o psihologiji snova i njihovom tumačenju, koje su dostupne na ovom sajtu.

Zainteresovani za iskustvenu grupu ili individualne konsultacije mogu se javiti doc. dr Oliveri Žižović, koja, po želji dr Nastovića, vodi Centar i drži iskustvene grupe za dubinsko-psihološku analizu snova, kao i individualne konsultacije.

Oliveru Žižović možete kontaktirati putem mejla:  Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

ili na telefon 063/8434-806, kao i preko kontakt strane sajta.

 
Šta je grupna analiza snova?

grupaPod grupnom analizom snova /GAS/ podrazumeva se analiza snova u grupi, izvan psihoterapeutske i psihijatrijske ordinacije, koja običnim, normalnim ljudima omogućava da putem svojih snova i snova ostalih članova grupe rade na sebi i steknu potpuniji uvid u sebe, s ciljem da postignu uspešnije, kako lično tako i socijalno funkcionisanje. 
Dr Ivan Nastović je prvi na našim prostorima formirao grupe za analizu snova i vodio ih više od dvadeset godina u Beogradu, a nekoliko godina i u Skoplju, Ljubljani i Novom Sadu. 

Opširnije
 
Sedam tapiserija

unicornDetaljna dubinsko-psihološka interpretacija sedam tapiserija iz XV veka o Jednorogu, koje nose zajednički naziv Lov na jednoroga, može se naći u Epilogu knjige dr Ivana Nastovića, Psihologija snova i njihovo tumačenje.

Jednorog je važan arhetipski, ali i lični simbol dr Nastovića, koji je obeležio veliki deo njegovog života.

Opširnije